Internet Explorer går i graven – Tips på bra webbläsare

Internet Explorer går i graven. Här tipsar vi om bra webbläsare och vad du kan använda istället. Om du inte redan har bytt ut din webbläsare Explorer, är det dags att göra det nu. Onsdagen den 15 juni stängs Explorer ned för alltid. Microsofts Explorer användes ett tag av 90 procent av surfarna, främst till följd av att det följde med Windows operativsystem, med start 1995. Det ledde till att många använde sig av webbläsaren. Men med åren har många klagat på att Explorer var långsamt, buggigt, ofta kraschade och framför allt var det sårbart för hackare.

Vilka webbläsare kan jag använda 2022

LG IT rekommenderar flera säkra och bra webbläsare / browers som du kan använda istället; Google Chrome, Safari för Mac, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave och webbläsaren Tor. Nedan kan du läsa lite kort om dessa webbläsare.

  • Google Chrome – Bra webbläsare som skyddar dina data och öka anonymiteten när du surfar. Du kan blockera cookies och pop-upfönster bland annat. Den varnar också får ’farliga osäkra webbplatser’.
  • Safari – Om du använder en Apple-enhet förlitar du dig förmodligen på Safari under större delen av din surfning. Den kan blockera cookies och pop-up. Den har en ITP-funktion (Intelligent Tracking Prevention), som begränsar annonsörers möjlighet att spåra din surfning
  • Mozilla Firefox –  Firefox har varit och är fortfarande en av de säkraste webbläsarna som du kan använda, med funktioner som: spårar-skydd över hela webben (med olika säkerhetsnivåer). Den tillhandahåller rapporter om vilka webbplatser som försöker spåra dig (indelat i kategorier) och blockerar farliga nedladdningar
  • Microsoft Edge – Edge ligger något före Firefox i säkerhet, men bakom både Chrome och Safari. Redan nu har Microsoft en efterföljare Chronium. Edge har flera nivåer av spårningsskyddsalternativ. Webbläsare ger bland annat rapporter om spårarna som den blockerar på webben.
  • BraveBrave är en nykomling i webbläsarvärlden. Den lanserades år 2019. Den erbjuder många spännande funktioner som andra webbläsare inte erbjuder. Den har standardmässig blockering av annonser från tredje part, standardmässig blockering av spårning, en inbyggd lösenordshanterare och möjligheten att blockera cookies och skript.
  • Tor – Under huven är det en Firefox-webbläsare som är speciellt designad för att användas med Tor-nätverket. Tor till den överlägset säkraste webbläsaren som du kan använda. Den gör även stora ansträngningar för att skydda din integritet. Den gör det mycket svårt att spåra dig genom att studsa förfrågningar mellan frivilliga reläservrar Den inaktiverar spårning som standard. Den inaktiverar skript som standard på alla webbplatser. Den spårar inte din webbhistorik.

Här hittar du mer fakta om dessa webbläsare och var du kan ladda ned dem Kinsta >>

Rulla till toppen